top of page
Search
  • Marián Pentek

A moja prdel spoznala stredovek - na festivale Utgard 2016!


Predstavy väčšiny ľudí o stredoveku sú, aj vďaka rôznym filmom, seriálom či počítačovým hrám, značne zromantizované. U mňa to nebolo iné. Až kým sa moja zadnica neocitla na festivale včasného stredoveku Utgard 2016, ktorý sa konal 16.-17.7.2016 v blízkosti obce Jasenové neďaleko Rajca.

Stretnúť na potulke lesom takúto divokú hordu nie je žiadna sranda...

Stroj času do minulosti

V lone prírody, uprostred Súľovských lesov, sa z mlžného oparu vynoril stredoveký tábor. Potešil som sa. Už od skorého rána mrholilo a chlad a vlhko sa mi pomaly ale isto dostávali pod kožu. Z niekoľkých stanov stúpal k zatiahnutej oblohe biely dym, ozývali sa neúnavné nárazy kladiva o kovadlinu a započul som aj prvé hlasy.

Na rozbahnenej ceste stála ženská postava. Prišiel som bližšie. Spod kapucne na mňa zvedavo pozerali hnedé oči vychýrenej miestnej pirôžkárky. Čakala na mňa. Len mi kývla na pozdrav a už ma viedla za náčelníkom tábora.

Navôkol vládol čulý ruch. Kupci chystali svoje stánky, pretože dneska je jarmok. Prídu návštevníci z šíreho okolia i časopriestoru. Pripravili pre nich kvalitné ľanové súkna, ovčie rúna, obuv a kapsy z kože, prilbice, sekery a dokonca aj šperky z jantáru. Nestíhal som to všetko sledovať, lebo akonáhle som vo vzduchu zacítil vôňu pečeného mäsa, nemyslel som už na nič iné, len ako si po formálnom obchodnom stretnutí s náčelníkom neformálne sadneme k stolu a zahryzneme sa do šťavnatej diviny a zapijeme ju silnou medovinou...

Niektoré scenérie festivalu vyzerali ako z historického veľkofilmu.

Medzinárodná účasť

Ilúzia stredovekého tábora mohla vzniknúť len vďaka úsiliu organizátorom zo združenia Gunnar, ktorým sa podarilo dať dohromady vyše 400 účastníkov z rôznych kútov Európy, no najmä z Čiech, Moravy, Maďarska, Poľska, Ukrajiny a samozrejme zo Slovenska. Niektorí už od stredy obývali veľkú lúku, na ktorej postupne vyrastal dobový tábor z včasného stredoveku (9. až 11. storočie), ktorý sa v sobotu otvoril verejnosti.

Skupina útočníkov sa chystá do veľkej bitky.

V zahraničí sa takéto akcie robia pravidelne a občas i vo väčšom meradle, u nás to bol zatiaľ iba druhý ročník, no s potenciálom stať sa pravidelnou letnou atrakciou v regióne. Pre návštevníkov tu boli pripravené stánky s občerstvením s dobovými i súčasnými pochúťkami a samozrejme zaujímavý program, takže na svoje si prišli nielen jednotlivci, ale aj rodiny s deťmi.

V súťaži o najhrozivejšieho bojovníka tvorili porotu najmenší návštevníci.

Divácky najatraktívnejšie boli súboje stredovekých bojovníkov, no najmä záverečná hromadná bitka. Tu sa na jednom bojovom poli stretli tri rôzne kultúry. Slovania, Avari a Vikingovia. A údermi nešetrili.

Veľká bitka bola slušná mela.

Stredovek so všetkým, čo k tomu patrí

Všetci účastníci mali oblečenie i obuv len z prírodných materiálov, dostupných v tej dobe. Dnes by sme na ne hrdo nacapili visačky EKO a BIO. Všetky zbrane, zbroj i šperky boli verné repliky podľa dochovaných a zdokumentovaných nálezov. Žiadne vymyslené fantazy gandalfoviny... Dokonca bol v tábore zákaz fajčiť, keďže tabak priniesol do Európy až Kolumbus o pár storočí neskôr. Našťastie sa už v tom období aspoň varilo stredoveké pivo, ktoré sa tu tiež dalo ochutnať ;)

Do súťaže o najkrajší ženský kostým sa pokúsil votrieť mužský odvážlivec takmer bez kostýmu :-)

Vietor, dážď, blato...no stálo to za to!

Napriek počasiu, ktoré modernou civilizáciou zhýčkaný človek môže považovať za nepriaznivé, prišlo pomerne veľké množstvo divákov. Jemný celodenný dážď ale vôbec nebol na škodu a prispel k umocneniu stredovekej atmosféry, ktorá sa dala nasávať na každom kroku. V pozadí hrala dobová hudba a stále sa niečo dialo, stále bolo na čo pozerať.

Turnaj skupín o most si mohli diváci vychutnať pekne zblízka.

Zaujímavé bolo, že tú úžasnú atmosféru som pociťoval ešte týždeň po skončení festivalu. Dozvuky vo forme obrazov i zvukov sa mi vynárali pred očami a ja som si uvedomil, že život v stredoveku bol poriadne drsný. Je super môcť to na pár dní zažiť na vlastné oči a niektorí i na vlastnej koži, ale ešte lepšie je môcť sa bez problémov vrátiť naspäť k výdobitkom modernej techniky a pohodliu domova s kúrením a teplou vodou ;)

Vychýrená pirôžkárka a náčelník osady.

Viac fotiek z festivalu UTGARD 2016 nájdete TU.

162 views0 comments
bottom of page